Im Southern nichts neues - Reisverslag uit Chipata, Zambia van Peter Goedbloed - WaarBenJij.nu Im Southern nichts neues - Reisverslag uit Chipata, Zambia van Peter Goedbloed - WaarBenJij.nu

Im Southern nichts neues

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Peter

14 Oktober 2009 | Zambia, Chipata

Filmpje maken
Deze week is er weer weinig nieuws onder de zon, sorry ik kan er ook niks aan doen. Woensdag gingen we naar wat scholen toe, omdat Atie en Hanneke hun enquêtes voor hun onderzoek nu toch maar is moesten afnemen. Op de scholen werden we luidkeels begroet door de aanwezige kinderen. Terwijl zij hun vragenlijsten afnamen ging ik op pad met de camera. Naar mrs. Lukhilo zij heeft een kippefarm en GCPDO wil het idee van deze Farm exporteren naar de communities. Je schijnt er namelijk makkelijk geld mee kunnen te verdienen hierzo. Ik maakte een soort van reportage/interview. Terwijl Atie filmde en ik mrs. Lukhilo interviewde. Het is opzich wel een leuk stukje film geworden waarin ik – hoe kan het ook anders - weer onwennig grijnzend met een drie weken oude kip in mijn hand, in beeld verschijn.

Pizza’s !
’s Avonds komt Yunus, die was al een keer eerder langs geweest en schijnt een vriend van de Reverend te zijn. Dat we hem totaal niet kennen, weerhield hem er niet van om wat pizza’s voor ons mee te nemen!!

Bobby III
Ik lees zojuist dat ik in mijn vorige blog niet eens melding heb gemaakt van de naam van spin 2. Dat was namelijk Bobby II alias Bobby de Grote. Maar donderdag diende Bobby III zich al weer aan! Hij was niet zo groot en gaat de geschiedenisboeken dan ook in als Bobby de Kleine. Bobby III sprong uit een dweil toen A. deze ter hand nam. Ik had besloten dat ik de volgende spin zelf zou removen en dat deed ik dan ook. Met twee plasticzakjes om mijn handen, ging ik in de aanval. Mijn doel was hem vast te pakken en hem daarna is goed te bestuderen. Maar op het moment dat ik het achterlijf te pakken had, vervulde me dat met zoveel weerzin dat ik hem spontaan frut kneep! Er spoot dan ook een flinke hoeveelheid oranje etter uit het diertje. Mijn excuses voor deze wreedheid.

Diwa
’s Middags gaan we naar Diwa, daar zijn we al eerder geweest. Het is de plek waar zo’n centre gebouwd gaat worden. Cecile, een Nederlandse student bouwkunde moet daar metingen doen en plattegronden maken enzo. Ik hou me bezig met het analyseren van het video project wat daar eerder is geweest.

Kameleon
Deze week hebben we ook een Kameleon gezien, vanuit ons kantoor raam. Wat een ontzettend raar beest is dat! Elke stap die die zet kan weer een lachbui veroorzaken! Hij staat op twee poten en gaat dan heen en weer schommelen, als bij een auto die vast zit ofzo. Super dom. We wilden hem uiteraard van kleur zien veranderen en ik besloot een takje te pakken om hem is aan te raken. Daardoor veranderde die alleen van vorm! Hij werd een soort van super plat en heel hoog. Hij waaide ook bijna weg. Later veranderde die ook nog van kleur, dat was natuurlijk wel ruug.

Woestijn met hier en daar een vogelspin
Nu er toch niet meer zoveel te beleven valt, kan ik wel is gaan schrijven hoe de omgeving hier is. Daar schijnen nogal wat misverstanden over te bestaan namelijk. Ik had van de week mijn eerwaarde zus aan de telefoon en die dacht dat ik in een woestijn stond, met hier en daar een bosje en/of vogelspin. In werkelijkheid stond ik onder een mangoboom en naast een put die hier als verbrandingsoven fungeert. Voor de rest staat ons huisje samen met het kantoor in een wat rijkere buurt van Chipata. Dit blijkt vooral uit de glazen scherven die vervaarlijk blikkeren op de vele muren hierzo. In alle tuinen rond ons, bevinden zich mangobomen, blaffende honden, kippen, blaziers en wat dies meer zij. Ook hebben we uitzicht op veel heuveltjes. Buiten de stad is onze omgeving wat savanne achtig met veel bomen en hier en daar een ‘kopje’. Jullie weten zeker niet wat dat is hè? Haha!

Tussengkopjes
Ondanks het feit dat enkelen van jullie te kennen gaven dat tussengkopjes zwaar relaxed zijn, ben ik ze vorige week geheel vergeten! Hoe dom kan je wezen? Sorry voor het ongemak.

Jatternij
Er is een flinke hoeveelheid geld gestolen bij Atie. Hoofdverdachte is iemand die ook bij GCPDO werkt. Dit is natuurlijk een uiterst nare situatie! Iedereen wantrouwt elkaar enzovoorts. Atie is al een keer of vijf naar het politiebureau geweest en de hoofdverdachte heeft al een tijdje in de cel gebivakkeert. Daar doen ze hier niet zo moeilijk over. Voor de rest van de story kan ik jullie beter naar de blog van Atie doorverwijzen. Maar dat vertik ik natuurlijk, je zoekt het zelf maar lekker uit.

Genoeg gekletst. Ik mis Nederland en de daar mij bekende inwoners af en toe wel een beetje. Het klimaat echter, houdt mij nog vol vreugde in Zambia.

Yunus, de onbekende heeft zojuist weer een soort van Berlinerbollen gebracht, zwaar relaxed natuurlijk! We vinden het ook wel een beetje apart, maar ja.

Doei doei

De volgende morgen moesten A. en H. vroeg uit bed want ze moesten om 7:30 aanwezig zijn omdat ze het praise team joinen. Toen ik aankwam stonden zij al trouwhartig tussen de andere leden van het team, als kinderen die wel wilden, maar de tekst niet kenden. ’s Avonds zat er een vogelspin op mijn kamer! Dat is erger als in onze huiskamer, want die kamer is eigenlijk gewoon buiten. Nu zitten ze dus ook al in ons ‘domein’. Ik schrok helemaal niet, toen ik hem zag en dat vervulde mij met gepaste trots. Dit keer trommelden we de guard op om het onheil te verwijderen, die deed dit met een plastic zakje. Daarna drafte ik flink met James, een maat van Binadi (guard). Tot groot vermaak van Binadi won ik met 6-1 van James.
De rest van de week deed ik me voor als de binnenhuis journalist van GCPDO en interviewde de halve staff. Dit met als doel een nieuwsbrief te maken, die dan weer dient om van GCPDO een bekende organisatie te maken. Tussen de bedrijven door deed ik aan filmmontage.
Vrijdag waren we getuige van een Afrikaans openlucht concert (bie nagte), het was wel leuk om deel uit te maken van deze folklore. We waren hier naar toe gegaan met een Priscilla (een collega van ons) en haar vriendengroep. Alsmede Elimon, een pastoor van een kerk in Chipata. Ook nuttigde ik mijn eerste biertje op het Afrikaanse continent, “real Zambian lager’ genaamd Mosi. Het was niet zulk lekker bier en een enkel exemplaar deed je verwondert de fles in kijken of er niet toevallig een vis inzat. Het smaakte naar vislucht namelijk.
Zaterdag deed ik de gebruikelijke was en ’s middags kwam Elimon nog langs, hij heeft oolk voor GCPDO gewerkt, dat was wel gezellig. We kregen nog wat lessen Zambian Culture. En ik probeerde hem uit te leggen dat Zambianen het woord ‘even’ verkeerd gebruiken, namelijk als ook. Hierin faalde ik echter.
Zondag zaten we 270 minuten in de kerk. Dat was natuurlijk behoorlijk lang. Aan het einde ervan mochten we nog is 231 handen gaan schudden. (ja, ik heb ze geteld ja) Dit omdat we visitors waren en die moeten nu eenmaal welkom geheten te worden. Daarna kregen we weer visite en zo. En Atie en Hanneke kregen allebei een huwelijkskandidaat aangeboden. Ze reageerden echter niet alsof, ze daar al jaren op zaten te wachten. Ook wordt Atie allang weer gestalkt door een kerel die ondertussen een belgemiddelde van 5x op een dag heeft bereikt.
O ja, op verzoek hier mijn adres en (zambiaanse telefoonnummer) voor eventuele zaken die ik niet op de blog kan zetten, maar die wel uw nieuwsgierigheid ten deel vallen. Te denken valt aan: kleren wassen met de hand, de stoelgang, de totale afwezigheid van mijn uiterlijke verzorging en uiteraard de PHK-jes.
Adres:
Plot 1520, Musafunsa Road, Moth
P.O. Box 510367, Chipata, Zambia
Tel: 0975991391 (Via hello buitenland kunt u dit nummer bellen voor het luttele bedrag van 0.13 c. pm.)

• 14 Oktober 2009 - 16:38

Peter Goedbloed:

Hee, nog even over jullie reacties, ik ben zelf ook danig in de war. toen ik pas mn blog bekeek, las ik reacties die over 4 dagen geplaatst zouden worden. :S Enfin, ik plaats gewoon maar raak en hoop dat jullie het toch nog een beetje begrijpen.

• 14 Oktober 2009 - 18:07

Johan:

ondanks het weinige nieuws heb je toch nog een flinke pagina vol geklad (respect)
    en ik heb jou altijd gezien als een kereltje die een beetje bang was voor spinnen maar die gedachten zijn nu wel uit mn hoofd
    succes nog verder met filmen.

• 14 Oktober 2009 - 20:01

DES:

Petiiirr!
    Je moet niet meer van die gore verhaaltjes vertellen hier, daar hou ik niet van. Ga gerust door met het decimeren van het spinnenbestand daar, maar treed niet meer in details ajb. Verder doet het ons deugd te vernemen dat je redelijk hard werkt, voor Petiiirrse en Afrikaanse begrippen. En we willen ook nog even meedelen dat Sypje zeer enthousiast Sint Slagroom heeft gevierd. Hij had het concept direct door!

• 17 Oktober 2009 - 09:01

Gesa:

Peet, ik lig dubbel als ik jouw blog lees. Het is alsof ik jehoor praten. En ik zoek de blog van Atie wel zelf op hoor. Als jij het dan perse niet wilt vertellen...

• 18 Oktober 2009 - 18:12

Hemma:

Lifestyle at home the Zambian way.

Hahahahaha....ik kan dit waarderen.

Dit snapt natuurlijk niet iedereen maar kijk maar eens goed naar de zwarte-broek-in-roze-sokken-in-bruine-sandalen-combinatie.

• 18 Oktober 2009 - 20:56

RCK:

Hey, wij weten wat een kopje is!!! Kunnen we nu wat winnen????

Verder hebben wij hiero sint-slagroom bij'tleven gevierd, weer of geen weer, dat gaat in NL gewoon door. Welliswaar dankzij jou want anders waren we het nog ganselijk vergeten ook!

Ook worden dit jaar de sinterklaasloodjes verdraaid laat getrokken.We zijn allemaal een beetje in de war noe Willeboorse in the black zone zit...

• 19 Oktober 2009 - 06:45

//Tonnos:

goedendag Frut-knijpende jonge.

Allereerst mijn oprechte complimenten dat je een vogelspin bij de lurven hebt durven grijpen, anderzijds moet je je natuurlijk schamen voor de paniek aanval die je dientengevolge kreeg. Laat dit een les voor je zijn!

Verder, Rlxte blog, kopjes maken het een stuk makkelijker te lezen.

Over het krijgen van kippen gesproken, vergelijk het een beetje met het krijgen van thee (tja) in turkije enzo... gewoon vriendelijk lachen en doen alsof je het weldegelijk top vind!

de steek onder water bij het stukje over de dam competitie is door gekomen...

greets, and have fun!

//Tonnos

• 21 Oktober 2009 - 12:21

Peter:

Hee, Hemma. Blij dat toch nog iemand het opmerkte. Ik had het ook wel van Ies verwacht en Johnny en Jan zouden dit toch ook wel moeten waarderen. Maar goed, wat niet is, dat kan nog komen.

Elzi, Ik heb Syp al volaan SSlagrom zien vieren door een mail van Mamma. Super ruug.

RCK, zet het op de blog en je hebt het repsect van mij en misschien van al mijn lezers(?)

tonnos, Ondanks dat ik met jou over A&A meer praat dan een daadwerkelijk spelen, doelde ik niet op jou. Jij weet vaak wel degelijk of je al dan niet terecht hebt gewonnen en je bent hier (uitzonderingen daargealten) meestal redelijk eerlijk en objectief over. De steek onder water was voor Zwager Daan bedoeld.

• 22 Oktober 2009 - 08:43

Jan (Janse):

euj
    twas weer een mooi verhaaltje, maar dat hoor je wel vaker denk ik.
    En ik denk dat wanneer je alles tot en met maart in een boek zou zetten, je een boek zou hebben dat twee keer zo dik is als dat van je vader.
    mare ik wil ook nog ff zegge dat ik die foto van die plastic tasjes om je handen geniaal vind. Dat zal ik ff onderbouwe. Je hebt ten eerste een donders ruge kop die gepaste trots bevat, ten tweede heb je twee ruge tasjes vast (aan), en ten derde is het t-shirt met de tekst "talented" erop gigantisch toepasselijk

Afijn dit wilde ik ff kwijt en ik hoor wel weer van je
    Laterz